ďťż

dziwna www wieszająca komputer ?





lukez - 29 Cze 2005 11:19
znalzłem w necie taką dziwną www
http://rootshell.be/~qbikroot/kill/
gdy ją włanczam zacina sie komputer i resetuje,
czy na tej stronie jest jakiś wirus, czy jest ona groźna dlaczego tak sie dzieje





_PREDATOR_ - 29 Cze 2005 11:41
Nie wchodżcie !!! reset pewny, nie pomaga Alt/Ctrl/Delate
A swoją drogą, ja nie wchodzę na nie znane mi strony (poza tą)
Przymulił jak olera...



lukez - 29 Cze 2005 11:47
no właśnie

Dodano po 55 [sekundy]:

zacina sie i nic nie można zrobić sam sie resetuje

Dodano po 4 [minuty]:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html>
<head>
<title>[ HACK HACK HACK ] - powered by qbik.root </title>
<meta name="keywords" content="microsoft,windows,img,bug,html" />
</head>
<body>
<p>
<img src="pic.png" width="9999999" height="9999999" alt="puh" />
LOading ....... H4CK Y0UR53LF!<br />
<br />
<iframe src="http://www.idg.se/ArticlePages/200506/09/20050609095128_MD/20050609095128_MD.dbp.asp" width="1024" height="768" /><br />
</p>
</body>
</html>

To wygląda na mega duże zdjęcie :>



k4be - 29 Cze 2005 11:48
u mnie nie resetuje, ale kładzie sterownik od grafiki (nv4disp)





Kuba_eM - 29 Cze 2005 12:42
U mnie po kilkunastu sekundach wiszenia, zaczął wyświetlać jakiś zielonkawy obrazek i ..... musiałem wyciągnąć baterię z laptopa



SaraniS - 29 Cze 2005 12:53
Witam
Hmmm to ciekawe... XP SP2 ogolnie srednio stabilny, Opera 8.01 - i spokojnie sobie moglem ta stronke obejrzec - ciekawym przedstawiam screena.

To wygląda na mega duże zdjęcie - dokladnie tak - zwroc uwage na paski przewijania w mojej Operze przy obrazku Schowek01. Nizej jest opisana dziura - w Win lub IE lub tez innych przegladarkach, powodujaca to wywalanie.
I pozostaje tylko pytanie - czemu moj komp sie nie zawiesil?



Kuba_eM - 29 Cze 2005 12:57
No nieźle, a moja dwutysiączka z autoupdatem, wszystkimi dodatkami zdechła



lukez - 29 Cze 2005 13:02
też mam sp2 otwierałem:
IE- zawiecha
Mozilla Firefox- zawiecha

Trzeba spróbować operą



groovee - 29 Cze 2005 13:05
Slackware+opera 8.01

Zadnego zwisu cala stronka laduje sie w ciagu 15 sekund:] [117 obrazkow podaje]



_PREDATOR_ - 29 Cze 2005 13:06
w mojej operze sie wywala i tnie jak olera



lukez - 29 Cze 2005 13:07
Zainstalowałem Opera 8.0 beta 3
i właczyłem ta www okzało sie ze nie ma zawieszki w takim razie opera ŻĄDZI



k4be - 29 Cze 2005 13:20
może po prostu decyduje ilość pamięci i szybkość procesora, czyli komputer odwiesza się po zrenderowaniu obrazka?



lukez - 29 Cze 2005 13:23
może i tak ale wg. mnie zależy to chyba bardziej od grafiki



k4be - 29 Cze 2005 13:26

...w takim razie opera ŻĄDZI
Pytanie: pisze się 'żądzi' czy 'rządzi'? (ja wiem, ale sprawdzam wiedzę tego delikwenta)



SaraniS - 29 Cze 2005 14:04

może po prostu decyduje ilość pamięci i szybkość procesora, czyli komputer odwiesza się po zrenderowaniu obrazka?

może i tak ale wg. mnie zależy to chyba bardziej od grafiki

No nie sadze: PIII 600 EB/ 256 MB RAM a grafika to jakis SIS 16 MB na PCI
Czyli jednak chodzi o Opere i to raczej tylko nowa wersje (od 8.0) - Kol. _PREDATOR_ ma starsza (bodajze 6 lub 7) i tez Mu sie wywala


Pytanie: pisze się 'żądzi' czy 'rządzi'? To pierwsze ale dla wiekszego efektu napisalbym tak:
ŻONDZI



Ptolek - 29 Cze 2005 14:13
U mnie wszystko w porządku - wielkie zielone pole, 119 obrazków i normalna strona pod tym. No i ładuje się pół minuty. Nawet ciekawe.
Celeron 333 192 MB RAM Win98SE Opera 7.50. Kombinujcie dalej



bw1 - 29 Cze 2005 15:53
Witam

U mnie się nic nie zacina ani niezawiesza.
Mam Windows 98 SE i Opera 7

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html>
  <head>
    <title>[ HACK HACK HACK ] - powered by qbik.root :)</title>
    <meta name="keywords" content="microsoft,windows,img,bug,html" />
  </head>
  <body>
    <p>
      <img src="pic.png" width="9999999" height="9999999" alt="puh" />
      LOading ;)....... H4CK Y0UR53LF!<br />
      <br />
      <iframe src="http://www.idg.se/ArticlePages/200506/09/20050609095128_MD/20050609095128_MD.dbp.asp" width="1024" height="768" /><br />
    </p>
  </body>
</html>

Pozdr. Bartek



Piotrek.pxf - 29 Cze 2005 17:08
Strona zawiesza się na każdym komputerze na przeglądarkach IE, Firefox, Netscape.
Sam kod html nic złego nie robi i można go spokojnie uruchomić na komputerze. Ale trzeba odpowiednio skonfigurować serwer, żeby przesyłał kilka dodatkowych poleceń przez http i wtedy windows próbuje wycisnąć z karty graficznej ogromne zasoby (niedostępne) i się zawiesza komputer.
Sekret tkwi po stronie serwera a nie w kodzie.
Jakby kto chciał mogę dać kod php który poprawnie steruje serwerem (tylko w celach edukacyjnych).

Dopisek
Opera się nie zawiesza nie z powodu dobrych zabezpieczeń, ale z powodu niedopracowania obsługi http. Gdyby producenci postanowili ją rozbudować to też by był ten błąd.



Adi24 - 29 Cze 2005 17:24
Cześć.
Win 98SE, IE6.0
Stronka otwierała się normalnie, faktycznie spore zdjęcie, ale u mnie jest białe tło zamiast zielonego, komputer się nie zawiesił



groovee - 29 Cze 2005 17:46
@Piotrek:

Wrzucisz to php w celach edukacyjnych??

I co konkretnie w Operze nie jest dopracowane jesli chodzi o obsluge http ze nie pojawia sie ten blad??

Pozdr!



elektryk1e - 29 Cze 2005 18:09
u mnie wszystko wporzadku , nic sie nie haczy nie zwalnia nie resetuje sie (opera 7.54)



Piotrek.pxf - 29 Cze 2005 19:10
No to wrzucę kod php. Tylko zaznaczam, że w celach edukacyjnych.
W pliku jest opis jak i co.
Opera nie rozpoznaje niektórych poleceń Headera z http i dlatego jest odporna na ten "błąd".



groovee - 29 Cze 2005 19:25
heh ale jak na cele edukacyjne i wielkosc pliku to niezla prowizja:P

Moglbys mi pomoc zrozumiec co konkretnie po kolei sie dzieje ze w koncu doprowadza do zwiechy??



Piotrek.pxf - 29 Cze 2005 20:12
U mnie wyświetlenie samego kodu HTML czy to z dysku czy spod Apache powodowało wyświetlenie strony (ale nie było obrazka, tylko duże białe tło).
Po wstawieniu inf. nagłówkowych strona działa "niepoprawnie". Tą sekcję Header skopiowałem z serwera tej strony, którą podał lukez.
Pojawiają się głosy, że u innych strona resetuje bez tego Headera - u mnie nie.



groovee - 29 Cze 2005 20:15
Kurde a u mnie wogole sie nie resetuje ani nic sie nie psuje i nie mam jak sprawdzic...

a co to jest ten Etag i co oznacza wartosc obok niego??



zodiak318 - 29 Cze 2005 20:27
U mnie na W98SE i IE 6.0 (na którego tak psy wieszają ) normalnie się otwiera. U góry białe tło na dole ten artykuł (chyba po szwedzku) jaki widnieje na screenach powyżej. Strona ładnych parę sekund się ładuje ale kompletnie nic się nie uwiesza itd. Mój komp nie należy do "rakiet" .
Pozdrawiam.



SaraniS - 29 Cze 2005 20:40
he he he to z tego by wynikalo, ze te slabsze kompy lepiej znosza tego typu przeciazenia Moj komp tez do orlow nie nalezy i rowniez probe z ta strona przeszedl pomyslnie



lukez - 29 Cze 2005 20:49
to znaczy ze Opera jest niedopracowana i w niej nie widac tego błędu heheh



pan_slonik - 29 Cze 2005 21:02
no to co powiecie ja mam opere 7,54 plus zonealarm, plus giantantispyware, XP sp2 komp athlon 1700(małpa)2400, 384 ram, R9200 w dodatku winamp, Alplayer pracujacy obecnie w tle, oraz pisze ten post i normalnie sie otwiera, zadnej zawiechy.

wiec tak sobie mysle ze tu raczej chodzi o predkośc łacza niz o komputer!! po ze strony sporo danych schodzi.



Piotrek.pxf - 29 Cze 2005 21:02
groovee:
O ETag możesz poczytać w opisie protokołu HTTP na:
http://www.ietf.org/rfc/rfc2616.txt

pan_slonik:
Wcale ze strony nie schodzi sporo danych (6,2kB na obrazek + kilkaset bajtów na stronę). Powiedziane zostało, że sztuczka nie działa na Operze. Włącz stronę na Internet Explorer lub Firefox i zobacz.



pan_slonik - 29 Cze 2005 21:17
faktycznie nie duza ta strona. okolo 400KB. ale jest ona ewidentnym przykładem wyższości opery nad IE! Opera górą!!!



zodiak318 - 29 Cze 2005 21:29

faktycznie nie duza ta strona. okolo 400KB. ale jest ona ewidentnym przykładem wyższości opery nad IE! Opera górą!!!
Jak już wspominałem, ja mam IE 6.0 i strona otwiera się normalnie - jaka jest ta wyższość Opery (w tym konkretnie przypadku) ?



pan_slonik - 29 Cze 2005 21:33


Jak już wspominałem, ja mam IE 6.0 i strona otwiera się normalnie - jaka jest ta wyższość Opery (w tym konkretnie przypadku) ?


tak ale masz win 98 a xp ma tyle dziur ze IE przy nim wysiada na kazdym kroku.



Piotrek.pxf - 29 Cze 2005 21:40
pan_slonik:
Te 400kB to zajmuje ramka z artykułem o tym błędzie (ta na dole w innym języku). Do użytkowników u których działa ten reset trafia pierwsze 6kB i kod się wykonuje i zawiesza komputer
Uwierz mi, że nie jest to związane z szybkością łącza czy wielkością strony. 400kB to wcale nie tak dużo jak na stronę (zwłaszcza, że większość to kod HTML, który jest kompresowany) i przecież jeśli by była to wina wielkości strony to każde wejście na stronę o takiej wielkości kończyło by się zawieszeniem.

Zrobiłem podobną stronkę, która zawiera tylko kod zawieszenia komputera:
http://piotrekpxf.freecoolsite.com/stronka/
(Uwaga! Strona powyżej zawiera kod powodujący zawieszenie komputera!)
Całość zajmuje 6kB i działa.

A co do tych IE, na których nie działa strona, to może nowe aktualizacje wykluczają już ten błąd.



B_A_Z_Y_L - 29 Cze 2005 23:34
no cóż ktoś sobie zrobił niezły kawał
otworzyłem to w linuxie Mandriwa 2005 na nowej Mozilli i nic nie zwiesza , tylko zielone tło ,
klikam na " pokaż informacje o stronie" i choć się za wiele nie znam to fakt ma na oko ponad 100 obrazków z różnych http. pewnie tyle odnośników do innych stron typ kotwica , w nazwach odnośników jest np C64 , ATI , Z80 , Atari a najwięcej nazw powtarzających się to hahaha i hehehe , nie wspomnę o skryptach i formularzach
najprawdopodobniej jak pogmeram w niestandardowych opcjach Mozillki to da się to obejść
ale po co ?

Dodano po 11 [minuty]:

co do strony zrobionej przez Piotrek.pxf
http://piotrekpxf.freecoolsite.com/stronka/
to u mnie wchodzi normalnie w górnej części ramka
no ale to lunux



Piotrek.pxf - 29 Cze 2005 23:40
Panowie! Przecież macie napisane, że ten błąd działa na IE, Firefox, Netscape na Windowsach. Po co piszecie że wam na Linuxach nie działa? Jasne, że nie! A te obrazki to pewnie z Iframe z artykułem.
Sposób działania tego błędu jest taki, że niektóre przeglądarki na Windows nie mogą wyświetlić bardzo dużego obrazka PNG (wielokrotnie rozszerzonego). Żadnych dodatków! Odnośników itp. Błąd działał by, gdybyśmy użyli samego (jednego) tag'a IMG.
Więc nie wiem, czy jest sens pisać posty, że na stronie pełno obrazków, czy że strona dużo zajmuje.
Co do tej mojej strony to skrypty Java należą do reklam FreeCoolSite i nie są powodem błędu przeglądarki.

Myślę, że temat już jest oklepany i każdy może znaleźć wyczerpujące informacje na temat tego błędu. Reszta to już szukanie "dziury w dziurze"
Proponuję zamknąć temat.



SaraniS - 29 Cze 2005 23:54
Czyli reasumujac, w celu unikniecia bledu nalezy nie naduzywac duzych obrazkow png na stronkach?
A co do Opery i jej bledu ktory chroni przed tym zawieszeniem - osobiscie mam nadzieje, ze niepredko zostanie on poprawiony no, chyba ze w ogole zostanie ten problem wyeliminowany



Zaba287 - 29 Cze 2005 23:54
Cel2,4 WinXP Prof, (1GB RAM, 128MB Video)
AvantBrowser...
Otwiera się normalnie.
Na dole są rzeczy do oglądania nie na górze !!!

Pozdrawiam
ta :


Zrobiłem podobną stronkę, która zawiera tylko kod zawieszenia komputera:
http://piotrekpxf.freecoolsite.com/stronka/
(Uwaga! Strona powyżej zawiera kod powodujący zawieszenie komputera!)
Całość zajmuje 6kB i działa.

A co do tych IE, na których nie działa strona, to może nowe aktualizacje wykluczają już ten błąd.


Też u mnie działa. Może to knoty w IE, NSc i FFx ??

Pozdrówko



321Kami - 30 Cze 2005 00:05
Do jasnej cholery jak się przed tym zabezpieczyć, Athlon 2.2Ghz, 1GB ram i His Radeon 9600 XT 256 MB DDR. Win XP prof, wszystkie łaty +Norton personal firewall 2005, Kaspersky 5.0, Microsoft AntiSpyware, Ad-aware i DUPA.

Na firefoxie i na IE to samo, chwila zwisu po czym blue screen z informacją że sterownik karty wszedł w pętlę i że muszę reset kompa zrobić.

Cholera no, aa i jeszcze jedno, na rivie Tnt2 nie działa, qmplowi zapodałem link i normalnie wszystko poszło. JAK SIĘ PRZED TAKIM CHOLERSTWEM ZABEZPIECZYĆ ??



Piotrek.pxf - 30 Cze 2005 00:19
SaraniS:
Zgadzam się z tobą co do Opery - jest doskonała w swojej niedoskonałości
A co do obrazków PNG to możemy nadużywać ich ile tylko chcemy (zależnie od gustu i upodobań). Błąd opisany w tym temacie to próba wyświetlania obrazka składającego się z 100000000000000 pikseli (pomnożyłem)! Chyba długo nie będą nam potrzebne takie rozmiary.

Zaba287, 321Kami oraz inni:
Przecież już ustaliliśmy jak byk! Problem występuje na IE, Netscape, Firefox na Windowsie! Nie pomogą żadne firewalle, antywirusy ani nic innego. Nie zależne to jest od sprzętu czy rodzaju łącza. Miejmy nadzieję, że producenci przeglądarek szybko wydadzą łatki zabezpieczające. Najlepszą ochroną w tej chwili jest przeglądarka Opera.
(napisałem pogrubieniem, żeby każdy to czytał i nie powtarzał tych samych pytań)

Koniec i kropka! Nie piszcie już więcej czy to działa czy nie!



321Kami - 30 Cze 2005 00:24
Nienawidze odpowiedzi typu NIE DA SIĘ !! Musi się dać, nie można dać jakiś limitów w przeglądarce ?? Co do wielkości pliku graficznego ??

A i czemu na Rivie TNT 2 nie działa ?? Bo to też ciekawe jest



groovee - 30 Cze 2005 00:36
Dobra... wiemy juz doskonale kiedy dziala kiedy nie tylko mnie interesuje dlaczego??

Czy te headery maja wogole cos wspolnego?? Z tego co wyczytalem to pierwszy sluzy do kazdorazowego pobrania strony [rozumiem ze te cyferki po etag: to jakas losowa liczba a nie kod cos okreslajacy??]

a drugi okresla sposob odpowiedzi przegladarki ktory i tak jest standartowo bytes tak??

Jak wiadomo obsluga png ogolnie kuleje pod IE a tutaj jest to wielki png wiec przegladarka probuje wygenerowac 'byte-range requests' i to ja wywala czy juz sam obrazek??

Popraw mnie Piotrek.pxf jesli sie myle w tym rozumowaniu....

Nadal nie widze bledu Opery....

Jesli kwestia tylko duzego png tzn ze opera sobie radzi

jesli zas wywala sie przez te requesty tzn ze opera wogole ich nie generuje czy jak??

Pozdrawiam!



Piotrek.pxf - 30 Cze 2005 01:02
321Kami:
Jak już napisałem: nie jest to zależne od sprzętu. Ja mam Rivę TNT2 i mi się komputer resetuje. Twój kolega ma może przeglądarkę Opera?
Jest to problem software'owy. Pracujemy nad tym błędem, ale jeszcze nie ma żadnych efektów pracy.

Może każdy, u kogo występuje błąd, niech napisze email do Mozilli. Wtedy szybko zajmą się tą sprawą. (Microsoft zawsze wszystko przedłuża i nie polecam Internet Explorer)

I zanim zdecydujecie się na napisanie czegoś proszę czytać wszystkie posty.

Dodano po 25 [minuty]:

groovee:
Na początku myślałem, że to sprawa Headerów i dużego obrazka, ale u innych ludzi błąd działa i bez Head - testowaliśmy już (u mnie nie działa jeśli stronę odpalam z dysku). Poza tym serwer ma nietypowe te Headery.

Słyszałem, że Opera nie rozpoznaje niektórych Headerów i czasami ma z nimi problem, i na tej podstawie napisałem, że to niedociągnięcia Opery są winne za to, że błąd nie działa na Operze.

Teraz coraz bardziej myślę, że to wina sposobu wyświetlania obrazka. Ten obrazek ma w poziomie 1024 piksele, a strona wymusza powiększenie go do 10000000 pikseli, czyli około 10000 razy! Opera najwyraźniej ma inny system wyświetlania.

I wpadłem na taki pomysł, nie wiem czy to jest to, ale inne przeglądarki (już na pewno IE) mają coś takiego jak "Inteligentna symulacja obrazów", czyli po prostu przeglądarka próbuje "zgadnąć" jak będzie wyglądał obraz i wyświetla jeszcze nie ściągnięty obrazek tak jakby zamazany. Może to jest problemem, jak przeglądarka próbuje "inteligentnie" narysować tak olbrzymi obrazek? Czy mógłby ktoś potestować z tą opcją?

groovee jesteś jedyny, który fachowo podszedł do tej sprawy. Gratuluję wiedzy.



kaem - 30 Cze 2005 01:20
U mnie nie wiesza, ale za to nic nie widać. Biała strona, małe paski przesuwu (czyli coś dużego) i "Gotowe" w IE 6.0 SP1. No i mój Millenium to przeżył. Inna sprawa, że ze strachu przed tym, stronę ładowałem w tle.



groovee - 30 Cze 2005 09:34
@Piotrek.pxf:
Dzieki i nawzajem:)

A co do stronki to wydaje mi sie ze glownie chodzi tu o png....

Testowalem na linuxowej mozilli i co prawda zwolnila troche ale nie zawiesila sie.... Tyle ze tam strona wygladala inaczej i byla duzo wieksza niz ta pokazywana przez opere ale zielony kwadrat zajmowal tylko jakies 20% powierzchni reszta [w dol i w prawo] byla czarna....

Nie jestem pewien czy opera wyswietla ten obraz w zadanej wielkosci ale nie chcialo mi sie pixeli liczyc:P
mozliwe ze ma po prostu ograniczenie jesli chodzi o wielkosc obrazka....

Inna przyczyna ktora mi do glowy przychodzi to buforowanie obrazka w cache'u przegladarki... moze dlatego niektorym sie nie wywala nawet na teoretycznie nieodpornych konfiguracjach ze maja zmienione ustawienia cache'u....
Moze IE probuje cachowac obrazek juz przeskalowany??

Jak bede mial chwilke to planuje sprawdzic to bez headerow i na innym pliku czyli gif zamiast png....

Pozdrawiam!

Dodano po 14 [minuty]:

Ok.....

Staje calym sercem [ ] po stronie Opery i takie moje zdanie na ta chwile:

Chodzi o obsluge png [lub wogole wszystkich obrazkow -do sprawdzenia] ktore IE i mozilla windowsowa skaluja 'w locie' i probuja wyswietlic.... a opera ogranicza wielkosc [wysokosc obrazka ma nie wiecej niz 1024px szerokosc wieksza, okolo 6000 na oko]... Mozilla linuxowa wyswietla czesc obrazka ale 'rezerwuje miejsce na ekranie' dla calosci...

Wydajnosc kompa moim zdaniem ma tutaj znaczenie. IE prze 1024MB ramu z grafika na plycie, ktorej mozna dynamicznie zmienic ram czyli ze grafika traktuje 'systemowy' jako 'swoj' w razie potrzeby... co prawda musialem restartowac ale kawalki obrazka byly wyswietlane co kilka minut....

Mozliwe ze jakis udzial w tym ma sposob cache'owania ale nie sprawdzilem...



Piotrek.pxf - 30 Cze 2005 10:10
Czyli kod wymusza powiększenie obrazka do rozmiarów giganta, z którym nie mogą sobie poradzić przeglądarki windowsowe (oprócz Opery jak widać). Z wyświetleniem takiego obrazu nie może sobie poradzić żaden komputer (stąd ten błąd grafiki). Chodzi najprawdopodobniej o rezerwowanie dużych obszarów pamięci RAM.

To puste pole, zarezerwowanie na obrazek ma najwyraźniej zapis matematyczny i nie rezerwuje pamięci na ten obrazek, dlatego bez obrazka stronę da się wyświetlić.

Przeglądarki (przynajmniej IE) zapisują cache w oryginalnej formie (nie wyskalowanej). Jeśli by tutaj chodziło o cache, myślę, że był by błąd zapisywania na dysku a nie grafiki.



321Kami - 30 Cze 2005 10:14
No dobrze, ale czemu niektórym nie wiesza, pisałem już 2 qmplom dałem, mają starcze kompy coś koło P3 600, 128-256 MB ram i TnT2 i biały ekran zostaje i nic się nie dzieje...

Aha i jeszcze jedno <b>groovee</b> u mnie na 1 GB ramu leci blue screen jak nic także nawet na dużej ilości ramu to samu :/



Piotrek.pxf - 30 Cze 2005 10:16
groovee:
Miałeś rację z tym PNG. Z innymi formatami strona działa dobrze (tzn. nie wyświetla się obrazek, ale reszta działa).



bw1 - 30 Cze 2005 10:24
Witam

Testowałem dzisiaj ten trick na Windows 98 SE i IE 6.0
Nie mam zainstalowanych żadnych poprawek i nic mi się nie zawiesiło

Moja karta graf. Nvidia Geforce 2 MX 400 64MB Ram i Celeron 525 Mhz

Pozdr. Bartek



królrolfek - 30 Cze 2005 10:38
Ciekawe u mnie nawet nie ma zielonego tla... tylko na dole jakis podglad strony o bledach w kodzie html, tu chyba nie chodzi o sprzęt na którym się to może zawiesić tylko o oprogramowanie jakim przeglada się strony bo na 600Mhz z graficzna 16Mb bez bajerów nie miałem zwisa. A sytem to win98 bez zadnych aktualizacji i firefox 1.4 wszystko dziala bez zarzutu.



321Kami - 30 Cze 2005 10:46
Już z <b>Piotrek.pxf</b> doszliśmy do wniosku że również celerony są doskonałe w swojej niedoskonałości gdyż zaokrąglają obliczenia zmiennoprzecinkowe i najprawdopodobniej dzięki temu się nie wiesza. Ale problem dalej istnieje....



B_A_Z_Y_L - 30 Cze 2005 15:53
zmieniłem ustawienia w mozilli "preferencje /zaawansowane rezerwacja pamięci " z 50Mb do 250 Mb i wymusiłem nie porównywanie z pamięcią z historii no i wszystko weszło bez problemu , poprzednio miałem tylko zielony obraz



groovee - 30 Cze 2005 17:47
@321Kami:
ja tez sprawdzalem na giga ramu tyle ze grafike mam zintegrowana z plyta [jakis intel ale nie pamietam dokladnie:P] i mozna ustawic tak ze karta 'zjada' ram systemowy w razie potrzeby.... i to chyba spowodowalo wyswietlenie czegokolwiek [ale komp i tak nie nadawal sie do uzytku przed restartem:P]

Opera zabezpiecza sie obcinajac obrazek jeszcze przed generacja obrazu....

Biale czarne czy jakies tam inne tlo powstaje w momencie kiedy przegladarka,grafika lub system daja sobie spokoj z wyswietlaniem tego wiec moim zdaniem nie bierzmy juz pod uwage tego przypadku.

W zasadzie to ciezko bedzie dojsc co konkretnie powoduje zwis bo:

HTML->przegladarka->system->stery grafiki->GPU [i czasem zarzadzanie ram graficzny/systemowy]

i w kazdym tym momencie moze zadzialac jakies zabezpieczenie [jak np opera czy jakis manager zasobow ram] lub 'poddanie sie' o czym pisalem wyzej... jesli nie nastapi to system sie zawiesi...

do tego znaczacy wplyw ma brak umiejetnosci obslugi png przez windows [prawdopodobnie zostalo dodane 'na chama' zeby tylko dzialalo jak najszybciej:P]

no chyba ze komp ma odpowiednia moc obliczeniowa i to przerobi.... [jak bedzie okazja to wyprobuje to na serwerze [szafa sun'a] tylko to przy okazji restartu bo by mnie zabili jakbym go przypadkiem zawiesil:P]
Pozdr!



trocse - 30 Cze 2005 17:53
zmienilem skoro nic nie wnosi do tematu , nara



groovee - 30 Cze 2005 18:42
Bosh.... Prosze Was....

Wiemy juz ze nie odpala sie na operze poza tym nie podales systemu na jakim to odpalales....

Testujmy i podajmy wyniki tylko kiedy wnosza cos do tematu...

Pozdrawiam!



mpn103 - 30 Cze 2005 19:17
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html>
<head>
<title>[ HACK HACK HACK ] - powered by qbik.root </title>
<meta name="keywords" content="microsoft,windows,img,bug,html" />

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;charset=iso-8859-2">
</head>
<body>
<p>
<img src="pic00000.png" width="99" height="99" alt="puh" />
LOading ....... H4CK Y0UR53LF!<br />
<br />
<iframe src="http://www.idg.se/ArticlePages/200506/09/20050609095128_MD/20050609095128_MD.dbp.asp" width="1024" height="768" /><br />
</p>
</body>
</html>
<!-- This document saved from http://rootshell.be/~qbikroot/kill/ -->

skopiujcie sobie do notatnika i zapiszcie jako html
wieszanie koputera powodował wielki rozmiar obrazka z zielonym tłem.
Dziekujemy



rafels - 30 Cze 2005 20:22
Witam

Nie wiem czy coś to wniesie do tematu ale u mnie na trzech różnych przeglądarkach nie było żadnych zawiasów.
Więc nie tylko Opera jest odporna. Ale możliwe że większą role odgrywa tu konfiguracja przeglądarek (opcje grafiki, cache itp)niż sam ich typ.

Mozilla 1.7.x, Mozilla Firefox0.9.x, IE 6.x.

Jednak w IE otwieranie trwa bardzo długo.
D800, RAM 400MB, GF2MX400, Win98, Kaspersky, Kerio Firewall.

Pozdrawiam



arczi68159658 - 30 Cze 2005 20:47
U mnie na kosmicznie wolnym lapku wszystko OK.
ram 64, P II 366, Przedkość łacza 64Kb/s.
Win 98se i standardowa przegladarka IE .
Stronka Piotrka.pxf też wszystko OK - zadnego zwisu

Pozdrawiam.



PiatyElement - 30 Cze 2005 23:33
to nie wypada nic innego jak wyslac linka na tę stronę komuś kogo baaaaaarrrdzo uwielbiamy..



Piotrek.pxf - 01 Lip 2005 12:31
Nie wiem czy to z Celeronami to prawda. Ale jeżeli komuś strona nie zawiesza, to piszcie też jaki macie procesor.
Co to konfiguracji Mozilli, Firefoxa to na pewno na standardowych ustawieniach sztuczka działa. Jeśli wam nie działa to napiszcie też co zmienialiście w ustawieniach.
Posłaliśmy już wiadomość do Mozilli żeby zajęli się tym błędem.



321Kami - 01 Lip 2005 13:01
A na windzie 2003 serwer działa ?? A z mozilli ciągle jeszcze nie odpowiedzieli !! Cholera no !! A tak wogóle starszych p3 też nie działa, to też zależne od sprzętu jest, im mocniejszy tym gorzej, dziwne...., ja na karcie graficznej mam 256MB ramu i nic, może ma ktoś gpu z 512 MB ram ?? Niech się wypowie

Qmpel nr 2 : Celeron 600, 256 SDRAM, Riva TNT 2, Firefox -> no problem



k4be - 01 Lip 2005 13:05
duron applebred, 512MB RAM, GF4MX440
winxpsp1, firefox - błąd sterownika grafiki nv4disp na BSOD
knoppix, konqueror i netscape - żadnych problemów ze stabilnością, białe tło



321Kami - 01 Lip 2005 13:11


knoppix, konqueror i netscape - żadnych problemów ze stabilnością, białe tło


Zanim ktoś coś napisze niech przeczyta temat, na linuxach NIE działa !

Komp mojego taty: K6-2 350Mhz, 256 MB SDRAM, Riva TNT 2, Firefox -> zielone tło, gigantyczna strona (suwaki malutkie) przy próbie przesunięcia suwaka komp wisi



henryk_o - 01 Lip 2005 13:16
U mnie na Celeronie 400MHz i Rivie TNT 16 i Win ME używając IE stronka nie ładuje się natomiast używając Firefox`a 1.0.6 jest wszystko OK



321Kami - 01 Lip 2005 15:33
Athlon 64 2800+, 1GB ram, 9600XT 256 MB Ram też padł



Piotrek.pxf - 01 Lip 2005 23:07
Mój kumpel ma:
AMD 2600+
512MB RAM
ATI Radeon 9600 Pro
przegl. Firefox

Drugi kumpel:
AMD Athlon XP
ATI Radeon
przegl. Internet Explorer

W obu przypadkach exploit działa



kaem - 01 Lip 2005 23:35

Nie wiem czy to z Celeronami to prawda. Ale jeżeli komuś strona nie zawiesza, to piszcie też jaki macie procesor.

W moim przypadku jest to odsądzona od czci i wiary (no i mająca już swoje lata) Wilma Lite 1,7
Do tego takie eksponaty jak 128 MB SDRAM 133, GF2 MX400 64 MB. Wszystko to wetknięte w ECS P4VXASD2.



bonzo f - 01 Lip 2005 23:52
XP/SP2/pentium4 2.0/256ram/radeon 9600 -internet explorer-restart systemu.po kliknieciu na link
ale przeciagnalem link na pulpit rozpakowuje sie [x]puh +strona
ale numer
wlasciwosci
pic.png rozmaiar 9999999x9999999 piksel tych obrazkow kilka 9



curek - 02 Lip 2005 00:32
u mnie nie haczy zadna

mam winde 98se IE 6.0 pamiec 128MB proc. celeron 1Ghz grafa zintegrowana 8mb.

ja bym stawial na to ze to od systemu zalezy. Jestem juz kolejna osoba ktora ma 98se i na tym dziala



2kec - 02 Lip 2005 01:12
Mój przeżył: P4 3.2, 1GB RAM, Radek X700, XP SP2 + Firefox 1.0.4 . Długo ładował, potem mignęło na zielono i zminimalizowało się okno i ujrzałem spowrotem elektrodę ;P. Pozdro



lukez - 02 Lip 2005 14:15

Mój przeżył: P4 3.2, 1GB RAM, radeon X700, XP SP2 + Firefox 1.0.4 . Długo ładował, potem mignęło na zielono i zminimalizowało się okno i ujrzałem spowrotem elektrodę ;P. Pozdro

jezeli tak to chyba oznacza ze do tego zdjecia o gigantycznych wymiarach potrzeba dobrej karty graficznej :>
ale przeciez ja mam gf 4 mx 440 i na IE, Firefox sie zacinało i reset a na Operze nic
Pewnie znaczy to ze opera ma najwiecej opcji i umie przetwozyc te gigantyczne zdjecie

Dodano po 51 [sekundy]:

juz nie wiem oco chodzi w tym exploicie
??????????????????????????????????????????????



321Kami - 02 Lip 2005 14:54
<b>lukez</b> weź przeczytaj całego posta a potem pisz !



lukez - 02 Lip 2005 15:34
za dużo czytania hehehe



groovee - 02 Lip 2005 16:13
to juz jest rozmowa o niczym....



kaem - 02 Lip 2005 16:22
W pracy sprawdziłem na lapku Toshiby P20 Satellite. P4 3GHz, 512 MB RAM, GF FX5600, XP HE SP1, Mozilla.
No i wywalił się na niebiesko z informacją o problemie z grafiką...



321Kami - 02 Lip 2005 21:57
A w (dobrze już kulturalnie) instaluję Operę, nie pozwolę żeby ktoś mi bezczelnie wieszał kompa



Sebol81 - 03 Lip 2005 20:28
PII 450, W98SE i Firefox 1.0.4 - wszystko OK. Nic złego się nie dzieje



Strona 1 z 2 • Znaleziono 177 wypowiedzi • 1, 2